Logistic equipment
handled with care
PERSBERICHT n.a.v. de persconferentie van EPAL en de UIC op 24 november 2014 in Wenen
Geplaatst: Dec, 9, 2014
PERSBERICHT n.a.v. de persconferentie van EPAL en de UIC op 24 november 2014 in Wenen

De eerste stap is gezet: de overeenkomst voor een geharmoniseerde Europese palletpool is ondertekend. EPAL en de UIC zijn tot overeenstemming gekomen.

De European Pallet Association e. V. heeft zich altijd principieel uitgesproken voor de voortzetting van de mogelijkheid van algemene uitwisselbaarheid van pallets, zelfs nadat de UIC zich in december 2012 losgemaakt had van EPAL. Deze koers van EPAL werd gesteund door GS1, toonaangevende Duitse beroepsverenigingen, de ARGE palletpool, de meerderheid van de gebruikers van pallets en door de licentiehouders van EPAL. De UIC heeft nu met de ondertekening van de overeenkomst voor een geharmoniseerde Europese palletpool dit voorbeeld gevolgd.

 Een goed functionerende markt heeft vertrouwen nodig en dat heeft EPAL in de laatste twee jaar bij fabrikanten, reparateurs en gebruikers weten te winnen. De cijfers spreken voor zich: de productie van EPAL-pallets is in de afgelopen twee jaar stabiel gebleven, ondanks de poging van de UIC om een tweede open palletpool op te zetten en ondanks verzwakte afzetmarkten. Tegen de economische trend in wordt het eerste “EPAL/EPAL”-kalenderjaar afgesloten met een duidelijke groei: Geproduceerde EPAL pallets 2013*: 63,5 miljoen (*totaal 2013: sinds 01-08-2013 uitsluitend EPAL-pallets), 2014: 64 miljoen (stand november 2014). Bovendien konden nieuwe markten voor EPAL-licenties aangeboord worden: Hongarije, Tsjechië, Kroatië en delen van Oostenrijk.

 De European Pallet Association e.V. heeft altijd zijn verantwoordelijkheid voor de markt genomen en in de afgelopen jaren gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de pallets en hun kwaliteitsborging. Daartoe behoren innovatieve oplossingen waarmee EPAL in 2014 gestart is: de productie van een nieuwe Halb Palette, RFID-getagde pallets en de ontwikkeling van een pallet-app (in samenwerking met het Fraunhofer Institut). En ook de controle op de naleving van het merkenrecht en de rechtsvervolging als een onmisbaar instrument voor het zeker stellen van een stabiele, mondiale palletpool. De opening van de EPAL-Academy in juli 2014 is een nieuwe mijlpaal om het gebruik van EPAL-pallets te waarborgen en winstgevend te maken.

PERSBERICHT n.a.v. de persconferentie van EPAL