Logistic equipment
handled with care
Onze directeur dhr. Arjan Kuiper genomineerd voor Ondernemer van het Jaar
Geplaatst: Jan, 10, 2017
Onze directeur dhr. Arjan Kuiper genomineerd voor Ondernemer van het Jaar

Arjan Kuiper is de motor achter Rotom. Afgelopen jaar was weer een succesvol jaar voor Rotom Europe BV. De onderneming, totaalaanbieder van logistieke oplossingen in emballage, maakt de laatste jaren een enorme groei door en won mede daarom in 2016 twee prestigieuze prijzen: de Nationale Business succes Award en de FD Gazelle Award.
Voor de titel 'Ondernemer van het jaar', heeft de jury als kanshebber genomineerd, de heer Arjan Kuiper, managing director van Rotom, gevestigd op industieterrein Ekkersrijt.

In het nominatierapport van de jury staat o.a. vermeld:
"Rotom Europe behoort tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en richt zich op het faciliteren van het logistieke proces met drie klantgerichte bedrijfsonderdelen: Pallets, Services en Logistieke middelen. In de periode 2013-2015 heeft Rotom Europe een omzetstijging gerealiseerd van 33%, tevens is het bedrijfsresultaat fors verbeterd. De omzetverhoging komt voort uit een klantgerichte aanpak en het aanbieden van een totaalpakket van logistieke middelen voor transport en opslag waarbij de klant ontzorgd wordt."

Door: Arjen Strik

We praten met Arjan Kuiper, 51 jaar, getrouwd en vader van 4 dochters die zichzelf omschrijft als een echt familiemens. Arjan is al jaren de drijvende kracht achter Rotom.

De prijs gaat niet over de onderneming maar over de ondernemer van het jaar. Dat roept bij ons de vraag op:

Wie is de ondernemer Arjan Kuiper?
Deze invalshoek had hij niet direct verwacht, hij schuift zijn stoel naar achteren en begint bescheiden: "Ik praat liever over Rotom, dan over mezelf, maar oké. Ik was van jongs af aan geboeid door alles wat beweegt, burgerluchtvaart, containerschepen, goederenstromen. Ik heb daarom op mijn 18e een logistieke studie gekozen die hiermee te maken had namelijk de Vervoersacademie in Venlo, een combinatie van bedrijfskunde en logistiek. Tijdens mijn studie liep ik stage bij Distributie centrum van den Anker in Son. Mijn eerste baan was hoofd logistiek bij Transportgroep van der Graaf in Waalwijk maar ik was tijdens mijn stage bevriend geraakt met Jan van den Anker de toenmalige oprichter, hij vroeg mij in 1993 of ik de emballagetak wilde gaan leiden, ik ben begonnen als bedrijfsleider, na 3 jaar heeft hij mij een aandelenoptie plan aangeboden waarmee ik mij heb ingekocht in de onderneming. Vanaf de start zijn we gegroeid van 15 medewerkers naar 400, we hebben een informele werksfeer waarin mensen hun verantwoording nemen wat fijn werkt en zich onder meer uit in een zeer laag ziekteverzuim."


Hoe pakt u de kansen?

"Als ondernemer zag ik al snel dat er meer omging in de logistieke keten dan pallets alleen, door de jaren heb ik een compleet assortiment gebouwd van ladingdragers en hier diensten als verhuur, reparatie en collecteren van lege emballage bij de ontvanger aan toegevoegd. Onze missie is het faciliteren van logistieke middelen waarmee de klant ontzorgd wordt. Nederland heeft zich vanaf de jaren 90 steeds meer ontwikkeld als logistiek knooppunt voor Europa. Veel ideeën vertaal ik naar nieuwe concepten, omdat we een bedrijf zijn met een platte organisatie kunnen we ze ook snel in de markt introduceren en internationaal kopiëren.
Onze producten en diensten zijn overal toepasbaar en dus heb ik destijds de eerste internationale stap naar Duitsland gewaagd. Het is mooi om bedrijven vanuit het niets op te bouwen. Na de eerste stap krijg je ervaring en zijn we ons ook op andere landen in Europa gaan richten, ook vaak op verzoek van een klant. Zo zijn we in Spanje terecht gekomen op verzoek van Ikea omdat we reeds diensten verrichtten in onze Franse vestiging.
In mijn huidige werk bezoek ik regelmatig de bedrijven in Europa, soms vergelijk ik mijn werk wel eens met die van een tuinman, de mooie bloemen in de ene tuin probeer je ook in de andere tuin (lees bedrijf) te plaatsen of wel toepassen van "best practise". We zijn uitgegroeid tot een belangrijke Europese speler met vestigingen in 8 landen, waar we overigens altijd met lokaal management werken, omdat zij de cultuur van het land het beste kennen. De komende jaren zullen we ons tevens meer richten op het overnemen van sector-genoten."

Wat heeft u met Son en Breugel?

"Ik ben zelf woonachtig in Boxtel, maar vind Son en Breugel veel Brabantse gezelligheid hebben, wij komen graag met onze klanten op bezoek bij de Sonse Horeca. Als Mountainbiker cross ik regelmatig door de Sonse bossen. Er heerst een goed ondernemersklimaat en vergeet niet dat veel van onze medewerkers die werkzaam zijn op Ekkersrijt, in Son en Breugel woonachtig zijn."


Heeft u zelf nog dromen?

"Hoewel ik al veel reis voor deze functie, zou ik nog wel wat meer van de wereld buiten Europa willen zien. Ook een ballonvaart zou ik graag nog een keer willen beleven. Zo vrij als een vogel zweven door het luchtruim. De zwaartekracht overwinnen. Professioneel gezien zou ik de verkeersleiding van Schiphol wel willen aansturen, dat lijkt me machtig interessant. Ook vind ik het heerlijk om op het water te vertoeven op een surfboard of zeilboot, dat geeft veel ontspanning en daar krijg je weer energie van."

Gewapend met een goede fles wijn nemen we afscheid en bedanken Arjan Kuiper voor zijn enthousiaste toelichting en wensen deze bevlogen ondernemer veel succes met zijn nominatie.